Siirry pääsisältöön

18.3.2019 tutustuminen Centro San Viator

Tänään pääsimme tutustumaan 1953 perustettuun Centro San Viatorin kouluun.

Koulun rehtori toivotti meidät tervetulleiksi ja kertoi meille koulustaan muutamalla sanalla.

Opiskelijoille opetus ja lounas on ilmaisia. Koulussa on ikähaarukka 0-22 vuotta, lähtien tarhaikäisistä. Koulussa on yhteensä 870 opiskelijaa jaettuna 44 ryhmään. Opiskelijoista yli puolet on perusopiskelijoita ja loput uudelleen koulutettavia työttömiä. Jokaiselle opiskelijalle tehdään oma suunnitelma. Koulu on hyvin aktiivisesti mukana teknologiaan ja kansainvälisyyteen liittyvissä projekteissa.


Englannin kielen opettaja (5 h viikossa opetusta) ja projekti työntekijä kertoi meille oppilaitoksen mielenkiintoisista projekteista, oppituntien sisällöistä ja baskien koulutusjärjestelmästä.

Vierailun aikana tutustuimme erityisesti erityisopetuksen urapolkuihin. Alemman tutkinnon suorittavat työllistyvät avustaviin tehtäviin.

Kansainvälinen vaihto on aktiivista, myös erityisopiskelijat pääsevät vaihtoon. Vaihtokohteita ollut esim. Italia ja Suonenjoki. Perusopetuksessa erityisopiskelijoita ei eriytetä normaalisti Baskimaalla. Tässä koulussa resursseja on enemmän erittää opetusta. Esim. kuuro opiskelija saa ensimmäisen tulkkinsa  vasta siirtyessään tähän kouluun 12-vuotiaana.

Teollisuus tarvitsee työntekijöitä, näin ollen opiskelijoita tuetaan kehittämään omia kykyjään saavuttamaan tason 1. Tämä mahdollisuus vain Baskimaalla. Teollisuuden kanssa kehitetty paljon menetelmiä erityisopiskelijoiden opinyopin mahdollistamiseksi.

Yli 50-hengen yritykset ovat velvollisia palkkaamaan vammaisen työntekijän esim. siivoustyöhön. Vaihtoehtona on maksaa sakko.

Opiskelijavalintaa ei ole, hallitus lähettää opiskelijat. Noin 150 koulun opiskelijaa on saanut ns. toisen mahdollisuuden eli ovat saaneet potkut omasta koulustaan.


Koulukierroksella tapasimme muutaman ryhmän opiskelijoita. Kuvassa meneillään keittiötunti.


Yritysyhteistyö toimii loistavasti. Jos koululla ei ole tarvittavia laitteita tai osaamista, niin yritykset tulevat apuun.



Haasteena koululla on työturvallisuusasiat.


Kuvassa puutarha-alue, missä koulutetaan puutarhureita.


Koulussa on todettu, että pieni ryhmäkoko saa opiskelijat valmistumaan. Työllistymistä tuetaan Baskimaalla.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

21.3.2019 Pcpi Erandio

Päivän toinen tutustumiskohde oli työpajatyyppinen koulutusmuoto, jossa opiskelijoina oli yläkoulun läpäisemättömiä, vailla koulutusta 15-18-vuotiaita. Opiskelijoita onensimmäsenvuoden opinnoissa 20,samoin toisen vuoden opinnoissa.Toiminta on kunnallista ja rahoitus tulee sieltä. Koulutus on keskeytynyt taloudellisten vaikeuksien vuoksi ( perheen taloudellinen tilanne), oppimisvaikeuksien vuoksi, maahanmuutto syynä. Opiskelukieli on espanja, baskin kieli on oppiaineena. Opiskelu on kaksivuotinen ja ns.ytoaineita ja elämänhallintaa on puolet ja toinen puoli on ammattiin opiskelua ( leipuri-kondiittori). Toisen vuoden keväällä on työharjoittelu, joka kestää kuukautta ( 260 tuntia). Kahden vuoden jälkeen voi siirtyä ammattikoulun puolelle ja voi saada yhden tutkinnonosan hyväksiluetuksi. Kuitenkin haasteeksi tulee se, että opiskelijat eivät ole 18 v. Jotenkin jäi kuva,että siirtymä tässä ei ole vielä sujuvaa. Opiskelijat tykkäävät opiskelusta ja kiinnittyneet siihen. Jos opiskelijat eivä

22.3.2019 Mari Makeda -tekstiili-, design- ja ompelutyöpajaan

Viimeisenä päivänä pääsimme tutustumaan yksityisen Askapide- yhdistyksen tekstiili-, design-ja ompelutyöpajaan Bilbaon vanhalla puolella. Mari Makeda African Heart on hanke, jonka tavoitteena on mahdollistaa vaikeasti työllistyvien naisten sijoittuminen laadukkaisiin työpaikkoihin yleisille työmarkkinoille. Maahanmuttajanaiset, joiden sosiaalinen elämä on haastettua, kielitaito heikko ja asema yhteiskunnassa heikoimmista heikoin, ovat hankeessta löytäneet mahollisuuden uuteen, mielekkääseen ammatilliseen tulevaisuuteen. Monet heistä ovat laittomia siirtolaisia Afrikasta, joilla ei ole mahdollisuutta hakeutua muodolliseen koulutukseen. Hanketta ovat rahoittaneet Bizkaian maakuntahallinnon talous-, työllisyys, alue-, tasavertaisuus- ja sosiaalisen inkluusion kehittämisosastot. Myös Bilbaon kaupungin kunnallanen vuokra-asuntotoimisto on myötävaikuttanut hankeen mahdollistumiseen. Koska hankkeen eräs tärkempiä tavoitteita on juuri naisten sosiaalinen ja yhteiskunnallinen osallistamin

21.3.2019 Tartanga Vocational College

http://www.tartanga.hezkuntza.net/web/english/home Päivän ensimmäinen vierailukohde oli Tartanga Vocational College. Perustettu 1978, kun ammatillista koulutusta alettiin tukea Baskimaalla. Koulussa on 15 eri alaa mm. elektroniikkaa, informaatioteknologiaa, media-alaa, sosiaali- ja terveysalaa ja kaupallista alaa. Koulutus on ensimmäisenä vuonna pääsääntöisesti oppilaitoksessa, jolloin opetus on projektioppimista ja tiimityöskentelytaitojen sekä esiintymistaitojen harjoittelua. Toisena vuonna opiskelijat opiskelevat koulussa ryhmissä ja tekevät töitä palkallisesta eri yrityksissä tai menevät ulkomaille työharjoitteluun kolmeksi kuukaudeksi. Opiskelijoita on n. 650. Suurin osa opinnoista on espanjan kielellä, osa on baskin kielellä. Myös mahdollista opiskella espanjaksi ja englanniksi.Opiskelijat suorittavat opintojaan paljon ulkomaille erilaisten projektien kautta mm. Erasmus+. Opiskelijat ovat opiskelemassa mm. Italiassa,Maltalla,Portugalissa, Puolassa,Briteissä ja Irlann