Siirry pääsisältöön

22.3.2019 Mari Makeda -tekstiili-, design- ja ompelutyöpajaan



Viimeisenä päivänä pääsimme tutustumaan yksityisen Askapide- yhdistyksen tekstiili-, design-ja ompelutyöpajaan Bilbaon vanhalla puolella. Mari Makeda African Heart on hanke, jonka tavoitteena on mahdollistaa vaikeasti työllistyvien naisten sijoittuminen laadukkaisiin työpaikkoihin yleisille työmarkkinoille. Maahanmuttajanaiset, joiden sosiaalinen elämä on haastettua, kielitaito heikko ja asema yhteiskunnassa heikoimmista heikoin, ovat hankeessta löytäneet mahollisuuden uuteen, mielekkääseen ammatilliseen tulevaisuuteen. Monet heistä ovat laittomia siirtolaisia Afrikasta, joilla ei ole mahdollisuutta hakeutua muodolliseen koulutukseen.

Hanketta ovat rahoittaneet Bizkaian maakuntahallinnon talous-, työllisyys, alue-, tasavertaisuus- ja sosiaalisen inkluusion kehittämisosastot. Myös Bilbaon kaupungin kunnallanen vuokra-asuntotoimisto on myötävaikuttanut hankeen mahdollistumiseen. Koska hankkeen eräs tärkempiä tavoitteita on juuri naisten sosiaalinen ja yhteiskunnallinen osallistaminen, mukaan on pyydetty liikkeenhajoittajia lähialueelta ja tunnettuja tekstilisuunnittelijoita ympäri Baskimaan.

Askapide -yhdistys on toiminut vuodesta 1985 lähtien. Mari Makeda - hanke aloitettiin vuonna 2017. Se toimii pienissä mutta toimivissa tiloissa, joista huokuu hankkeen perimmäinen tahtotila; tarjota haastavissa elämäntilanteissa oleville naisille mahdollisuus osallistua ja kiinnittyä yhteisöön, parantaa edellytyksiään sijoittua työelämään, kohentaa espanjankielen taitoaan ja luoda jotakin omasta kulttuurista kumpuavaa jaettavaksi toisille. Aiemmin yhdistykset asiakkaat olivat paikallisia tai kotoisin latinalaisesta Amerikasta. Viimeisen kahdeksan vuoden ajan toiminnassa mukana olevat naiset ovat kuitnekin olleet eri Afrikan maista, minkä vuoksi juuri afrikkalainen kulttuuri kirkkaine väreineen ja vaikuttavien kuvioineen valikoitui tuotannon teemaksi.

Mari Makedan vaatteet ja tekstiilit valmistetaan kaikki käsityönä ateljeessa, työpajassa ja ompelimossa, minkä jälkeen niitä myydään myymälässä ja nettikaupassa. Tekstiilien suunnittelusta vastaavat paikalliset tekstiilisuunnittelijat. Itse tuotannon hoitavat hankkeessa mukana olevat naiset ompelimossa. Uniikit kankaat tuodaan Senegalista. Uuraan työn seurauksena myymälä on ollut auki joulukuusta 2018 lähtien.


Hanke pyrkii kohentamaan sosiaalisesta haastavissa tilanteissa elävien, kielitaidottomien maahanmuttajanaisten yleistä elämäntilannetta ja työllistyvyyttä. Tällä hetkellä on menossa kolmas 15 hengen ryhmä osallistujia. Ryhmä kokoontuu työpajaan puolen vuoden ajan. Ensin he opisekelevat espanjaa, parantavat digi-traitojaan ja tutkivat identiteettiään, minkä jälkeen he siirtyvät työskentelemään ompelimossa, jossa he hankkivat tekstiili- ja muotialan osaamista voidakseen saada osaamistodistuksen ja riittävät edellytykset työllistymiseen. Hankekauden aikana heillä on mahdollisuus harjoitteluun eri yrityksissä. Mari Makeda pyrkii tarjoamaan hankeen naisille mahdollisuuden työllistyä myös työpajalle. Tällä hetkellä työpaja työllistää neljä hankkeessa ollutta naista, kaksi tuotantoon ja kaksi hoitamaan viestintää, markkinointia ja verkostoitumista.
Hanke ei kuitenkaan tällä hetkellä pysty tarjoamaan pidempiaiakaisia työpaikkoja osallistujille. Pisimmillään työsuhteet ovat olleet kymmenen kuukauden mittaisia, lyhyimmät kuukauden kestoisia. Jo lyhytkin työllistyminen mahdollistaa kuitenkin sen, että naiset saavat näyttöä ansioluetteloihinsa sekä osaamisesta että työkokemuksesta.

Muoti- ja tesktiilialan työpaikat ovat perinteisesti olleet alipalkattuja ja työskentelyolosuhteiltaan kiistanalaalasia. Mari Makedassa piedtäänkin oleellisen tärkeänä sitä, että tavoitellaan työllistymistä kunnolla palkattuun ja laadukkaaseen työpaikkaan.


Vierailumme päätteeksi ryhmän naiset lähtevät musiikinopettajn johdilla soittamaan afrkkalaista musiikkia. Ompelimon puheensorinasta ei juuri erotu espanjalaisia sanoja. Osallistujia pyritään innostamaan puhumaan espanjaa työpajalla. Päivittäin heidän kanssaan käydään läpi ammattisanastoa ja sanontoja. Hankkeen työntekijät jatkavat sinnikkäästi tätä päivittäistä taistelua naisten elämänolosuhteiden ja työllistymisen parantamiseksi.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

21.3.2019 Pcpi Erandio

Päivän toinen tutustumiskohde oli työpajatyyppinen koulutusmuoto, jossa opiskelijoina oli yläkoulun läpäisemättömiä, vailla koulutusta 15-18-vuotiaita. Opiskelijoita onensimmäsenvuoden opinnoissa 20,samoin toisen vuoden opinnoissa.Toiminta on kunnallista ja rahoitus tulee sieltä. Koulutus on keskeytynyt taloudellisten vaikeuksien vuoksi ( perheen taloudellinen tilanne), oppimisvaikeuksien vuoksi, maahanmuutto syynä. Opiskelukieli on espanja, baskin kieli on oppiaineena. Opiskelu on kaksivuotinen ja ns.ytoaineita ja elämänhallintaa on puolet ja toinen puoli on ammattiin opiskelua ( leipuri-kondiittori). Toisen vuoden keväällä on työharjoittelu, joka kestää kuukautta ( 260 tuntia). Kahden vuoden jälkeen voi siirtyä ammattikoulun puolelle ja voi saada yhden tutkinnonosan hyväksiluetuksi. Kuitenkin haasteeksi tulee se, että opiskelijat eivät ole 18 v. Jotenkin jäi kuva,että siirtymä tässä ei ole vielä sujuvaa. Opiskelijat tykkäävät opiskelusta ja kiinnittyneet siihen. Jos opiskelijat eivä

21.3.2019 Tartanga Vocational College

http://www.tartanga.hezkuntza.net/web/english/home Päivän ensimmäinen vierailukohde oli Tartanga Vocational College. Perustettu 1978, kun ammatillista koulutusta alettiin tukea Baskimaalla. Koulussa on 15 eri alaa mm. elektroniikkaa, informaatioteknologiaa, media-alaa, sosiaali- ja terveysalaa ja kaupallista alaa. Koulutus on ensimmäisenä vuonna pääsääntöisesti oppilaitoksessa, jolloin opetus on projektioppimista ja tiimityöskentelytaitojen sekä esiintymistaitojen harjoittelua. Toisena vuonna opiskelijat opiskelevat koulussa ryhmissä ja tekevät töitä palkallisesta eri yrityksissä tai menevät ulkomaille työharjoitteluun kolmeksi kuukaudeksi. Opiskelijoita on n. 650. Suurin osa opinnoista on espanjan kielellä, osa on baskin kielellä. Myös mahdollista opiskella espanjaksi ja englanniksi.Opiskelijat suorittavat opintojaan paljon ulkomaille erilaisten projektien kautta mm. Erasmus+. Opiskelijat ovat opiskelemassa mm. Italiassa,Maltalla,Portugalissa, Puolassa,Briteissä ja Irlann